Svein-Ivar Fors
gir deg enkle begynnertips
for PC-brukere –
Klikk på meg
FamiliePC-boka
er en enkel begynnerbok
for PC-brukere.

BESTILL
FamiliePC-boka
ved å klikke HER
Windows er et skrivebord

Windows kan sammenlignes med et skrivebord. Her finner du en bordflate, og du har arkivskap og mapper som inneholder dokumenter og ulike verktøy du måtte trenge.

En PC er i utgangspunktet et komplisert verktøy - ledninger og elektroniske kort er satt sammen på snedig vis for å kunne gi svar på spørsmål og finne løsninger på problemer.

Det fantastiske er at ingen av oss behøver å forstå så mye av alt det som foregår inni PC'en for å kunne bruke den. Det eneste vi behøver å vite er hvordan vi kan nyttiggjøre oss det som er inni der.

For å kunne bruke PC'en på en fornuftig måte er mye av alt det kompliserte rett og slett gjort om til forståelige bilder - til et grafisk uttrykk, eller et grensesnitt som det kalles. Dette grensesnittet gir oss et visuelt inntrykk av hva som foregår inni PC'en.

Skrivebord og mapper
Når Windows starter opp ser vi derfor tilsynelatende et slags skrivebord, og på dette skrivebordet ligger det mapper og forskjellige verktøy. Det er plassert en papirkurv på dette skrivebordet også, der du kan kaste det du ikke lenger vil ha. På skrivebordet finner du symboler - de blir kalt ikoner.

Noen av disse ikonene
ser slik ut:Dette ser ut som en mappe, og det er en mappe. I den kan du putte elektroniske dokumenter og dataprogrammer.
Du åpner en mappe ved å dobbeltklikke på den - det vil si, du klikker raskt to ganger etter hverandre med musa på mappe-symbolet.
Du kan putte dokumenter og andre ting inn i en slik Windows-mappe ved å ta tak i det du vil flytte med musa - og dra det inn i mappa. Det gjør du ved å peke med musa på det du vil flytte og deretter klikke og holde museknappen nede mens du beveger den slik at det du vil flytte havner oppå mappa. Så slipper du bare museknappen, og vips så har du flyttet det hele inn i mappa.

Hold orden!
Du kan legge det meste av det du finner på Windows-skrivebordet inn i mapper på denne måten. Du kan også gjerne legge mapper inn i andre mapper, gjerne i flere lag så du får en mappe inni en mappe inni en mappe... På den måten kan du lettvint holde orden på dokumentene i PC'en din. Ved å putte ulike dokumenter inn i forskjellige mapper, blir det lettere å hode rede på hvor dokumentene befinner seg hen.

En mappe behøver nødvendigvis ikke å se ut som en mappe - den kan også se slik ut:Dette er faktisk også en mappe - selv om den tilsynelatende ser ut som PC'en din - og den inneholder andre viktige mapper og symboler. Når du klikker på den, vil den åpne seg, og du kan se hva den inneholder:

Ved å vite litt om hvordan du håndterer mapper på PC'en, vil du være i stand til å holde god oversikt over hvor dokumentene dine befinner seg hen.

Flere nyttige PC-tips finner du i
FamiliePC-boka.